torstai 14. maaliskuuta 2019

Kirppispukeutumisen monta muotoa


Lienee tullut esille, että kirppispukeutuminen ja toisten vanhat vaatteet on mun juttu. Asian alta lähtee kuitenkin monta polkua, mitä kulkea. Värit, vintage, vuosikymmen, arvot, läheltä/kaukaa hankittu, tarve, harrastus, budjetti ja niin edelleen. Kirppispukeutumisella on varmaankin niin monta rihmaston säkeen jaetta kuin on harrastajaa.Olen hankkinut ensimmäiset kirppisvaatteeni aikuisuuden kynnykselle 90-luvun lopulla, ja jo paljon sitä ennen hyödynsin perheenjäsenteni vaatekaappeja. Koska sisarusparveni koostuu vain pojista, tuli mekkoja ja hörselöitä tutummiksi kauluspaidat ja puvun eri osat.

Ostan melko lailla kaikki vaatteeni kirppareilta alusvaatteita, sukkia ja joitakin urheiluvaatteita lukuunottamatta. Kenkäni taas ostan lähes poikkeuksetta uusina, mutta niitäkin enää harvemmin.

Voisin vähän avata omaa ajatusmaailmaani harrastukseni vaiko jo elämäntapani ympärillä.

1. Lähikirppikset. Käytän pääsääntöisesti lähikirppareita eli pyörin maksimissani puolen tunnin ajomatkan säteellä kotoani. Jos vielä tarkennetaan, niin suosikkikirpparini on kotipaikkakuntani lähetyskirppis. Se on ihan pikkuinen, neliöitä tilassa lienee vajaa kolmekymmentä. Lähetyskirpparilta voi ostaa vaatteita kappalehintaan tai pienen pussillisen (on kaupan muovipussi) kuudella eurolla. Iso pussi oli ennen seitsemän euroa, mutta huikean hinnannoston myötä (vitosen pussista tuli kuuden euron pussi), en tiedä paljonko iso pussi nyt kustantaa. Pussiin saa lapata kaikkea vaatteista, astioihin, kenkiin, verhoihin sekä kodinkoneisiin. Toisinaan joku tuote voi olla erikseen hinnoiteltu, kuten Iittalat, Arabiat ja joskus myös jokunen vaate ym. Yksittäin, ilman pussia ostettuna vaatteet maksaa "riippuu vähän siitä kuka on kassalla" =)

Olen tehnyt paljon löytöjä lähetyskirpparilta, mutta paljon olen siellä käynytkin, joten en sieltä kuten en muiltakaan kirppareilla niitä löytöjä lopulta tee kuin harvoin. Ehkä myös nykyisin tiedän mitä haen, joten hutiostoja en enää juurikaan tee.

En osta second handia netistä. Tämä johtuu ihan vain siitä, että löydän kivijalkakirppareilta itselleni jo ihan tarpeeksi. Seuraan kuitenkin alan yrityksiä tiiviisti instagramissa. Minua kiinnostaa, mitä kaikkea suomalaisten vaatekomeroiden periltä löytyy myyntiin.

2. Ostan suurimmaksi osin muotoonommeltuja vaatteita, siis että skippaan joustavat materiaalit neuleita lukuunottamatta. Mielenkiintoiset leikkaukset ja jännittävä suunnittelu kiinnostaa. Monesti ilahdun jonkun vaatteen yksityiskohdasta, josta huomaa että suunnittelija on tehnyt tässä hienon keksinnön vaatteen kestävyyden tai käyttömukavuuden parantamiseksi.

3. Materiaaleilta vaadin kestävyyttä ja laatua. Jos vaatteen näppituntuma on, että tämä ei tule kestämään, sivuutan sen siinä samassa. Laadukas materiaali tuntuu mukavalta myös iholla. Se ei pistele, kutita tai hiosta. Se pysyy ryhdissään, eikä rypisty.4. Toisinaan ostan vaatteita, joissa on pikkuvika. Korostan sanaa pikkuvika eli reikä, löysä napinreikä ja ehkä vielä menee rikkinäinen vetskarikin ym. Eli osaan harsia ja parsia =) Koska ompelutaitoni tai aika asian opetteluun ei minulla riitä, en osta vaatteita, jotka vaativat suurta muokkausta tai korjausta.Miten minusta tuntuu, että vielä olisi paljon sanottavaa ja että vielä voisin asiaa avata esimerkiksi luontoarvojen osalta tai puhuinko vielä itse tyylistäni mitään tai kirppisbudjetistani...


Paljon mietteitä harrastuksen ympärillä.

Mutta hei, nyt kiinnostaisi tietää, mitä sinä ostat kirpparilta, mistä ja millä periaatteilla tai arvoilla?-------

vest dress / Jennifer collection / SPR kirppis Vaasa
silk blend sweater / Holmström Second Hand
beanie / Susan kirppis
boots / Wonders (old)


11 kommenttia:

 1. Ihana liivihame! Mitä minä ostan: hameita (tosin niitäkin harvemmin nykyään), kankaita (joista ainakin kuvittelen tekeväni hameita...) ja kirjoja. Noita mainittuja on tullut eniten kotiin laahattua, mutta nyt on kyllä kirppistouhu käynyt aika vähiin ihan jo tilanpuutteenkin takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin heti kotonani tässä hameessa ja näen sen monta tapaa pukea.

   Kirjat on mullakin sellainen, mitä tarttuu kirppareilta. Tavaraa en enää juurikaan osta esim. sisustus- tai keittiö. Just, ettei kaapit, jotka on jo täynnä, täyttyisi enempää. Pyrin myös siihen, että kaikki mitä meiltä kaapeista löytyy, on vapaasti käytettävissä, että ei olisi ns. pyhävaatteita tai parempia astioita.

   Poista
 2. Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be
  okay. I'm undoubtedly enjoying your blog and
  look forward to new updates.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi! Sorry, but I don't use twitter. Instagram, blogger and facebook are enough for me. =)

   Poista
 3. Kiinnostava postaus! Minulla on periaatteena että ylläni on aina jotain second handia, itsetehtyä tai "eettistä". Yleensä ylläni on kaikkea kolmea. Itsetehtyä vähintään neulottu huivi.

  Suurin osa vaatteistani on uutena hankittua (toistaiseksi) mutta second handin määrä lisääntyy.

  Ostan ajanpuutteen vuoksi eniten facebook-kirppiksiltä ja yleensä yläosia ja mekkoja. Pidän väljistä leikkauksista joten huteja harvemmin tulee. Suosin luonnonmateriaaleja. Ne fb-kirppikset joita suosin eivät ehkä ole halvimmasta päästä mutta laatu on ollut hyvää ja tuotteet monesti lähes uutta vastaavia. Tykkään kyllä vintagevaatteistakin ja sellaiset pitää ehdottomasti päästä ostamaan oikeasta puodista tai kirppikseltä mutta kirppiskiertelyyn harvemmin on aikaa. Eettiset vaatteet hankin Nudgesta Helsingistä.

  Kiva olisi kuulla lisää pohdintojasi aiheesta.

  T. Tytti, pitkäaikainen lukija joka harvoin kommentoi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tytti,

   ja kiva kuulla, että postaus on kiinnostava.

   Minä myös suosin luonnonmateriaaleja. Toisinaan etsin joitain kotimaisten suunnitelijoiden vaatteita esim. huutonetistä tai torista, mutta en ole tainnut vielä ostaa mitään. Pelottaa, että vaate ei istukaan ja sitten siitä on maksanut jonkun 50 euroa.

   Mun elämäntilanne on just nyt sellainen, että ehdin kirppareille. Mutta sen verran kiireinen kuitenkin, että käytän vain näitä meidän kotoisia ja vain harvoin lähden kaupunkiin kirpparikierrokselle.

   Ehkäpä voisin jatkaa vielä lisää aiheesta.

   Kiva, että kävit kommentoimassa! =)

   Poista
 4. Justiinsa tuossa männäviikolla mietin siskon kanssa, että me ei kauheasti enää nautita kirppistelystä. Kun oma työnkuva pyörii second hand -vaatteiden ympärillä, niin vapaa-ajalla ei oikeastaan kirppistele enää ollenkaan omaksi iloksi. Se on vähän sääli, koska ennenkuin käytetystä vaatteesta tuli ammattini, rakastin pyöriä kirppiksillä ihan huvin vuoksi. Nyt työn takia ei tietysti enää "tarvitsekaan" kirppistellä, koska töissä tekee kaikki mahdolliset hyvät löydöt ihan siinä sivussa... mutta vähän harmittaa, etten oikeastaan enää edes osaa mennä kirppikselle ajattelematta tarjontaa ammatillisessa mielessä. Kodintavaraa ja kirjoja osaan sentään katsoa kirppiskuluttajana, mutta vaatepuoli alkaa heti ahdistaa.

  Ja toki minäkin ostan kaikki vaatteeni käytettynä, alusvaatteita, sukkia ja sukkahousuja lukuunottamatta. Tärkeitä juttuja ovat materiaalit ja yleinen fiilis. En enää osta "ihan kivoja" juttuja, vaan vaatteen pitää sykähdyttää. Joskus ostan jotain puhtaasti käytännöllisyys edellä. Hyviä perusvaatteitakin tarvitsee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan tyyliin en mäkään osta enää kaikkea "ihan kivaa". Tarjontaa tuntuu olevan tässä kotikulmillakin jo niin paljon, että voin tehdä valintaa. Ehkä just sekin, että olen jollain tapaa löytänyt tyylini, niin pystyy jo ennakoimaan, tulisiko vaatetta käytettyä vai ei.

   Poista
 5. Luin tämän jutun jo aiemmin, mutta kommentoiminen jäi, koska kännykälläni on kovin hankala näpytellä. Aihe on mitä kiinnostavin, ja on oikeasti hienoa, että kirpputorikävijöissä on monenlaisia ihmisiä. Sjoella moni tuntuu etsivän ihan tavallista päällepantavaa. Minun tyylini ei ole erityisen huomiota herättävä, mutta etsin hyviä materiaaleja ja tunnustan haksahtavani välillä vähän vääränlaisiinkin, jos ne ovat suomalaista designiä menneiltä vuosikymmeniltä. Kiinalaista ja kaukotuotettua vältän ostamasta myös kirppareilta, mutta onpa toisaalta nytkin päälläni Anttilan musta poolo, made in China, kirpputorilta. Se oli kätevä ja edullinen löytö tarpeeseen.

  Kenkiä en osta, koska on sietämätöntä, jos ne ovat muotoutuneet toisen jalkaan. Samoin hieman mietin siinä kohtaa sienitauteja. Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut ostan myös uutena ja käytän loppuun. Ostan toki jonkin verran vaatteitakin uutena, mutta kirppareiden myötä sitä tulee vähän nuukaksikin. Aina huomaan miettiväni, voisiko tämän löytää käytettynä. Jonkin verran kokoni rajoittaa myös kirppisostoksia. Olen tasapaksu 38/40-koon ihminen, mutta varsinkin vanhemmissa vaatteissa pieniä kokoja on paremmin.

  Parhaat ostokseni ikinä ovat olleet takkeja. (Ja mokka- ja nahkahameita.)

  Shhhhh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä munkin kaapista löytyy kaukoidässä valmistettuja ketjuliikkeiden vaatteita, mutta kirpparilta ne taitaa olla kaikki. Yleensä ne on juuri jotain perusvaatetta eli puuvillaisia t-paitoja ja pitkahihaisia. Viimeksi ostin just kans mustan poolon, joka oli Seppälän. Olen käyttänyt sitä tosi paljon nyt talvella neuleiden ja paitapuseroiden alla.

   Kenkiä mäkään en osta ihan jo siksi, että kokoani 41 harvemmin löytyy ja sitten jos löytyy, niin usein tulee vastaan juuri tuo, että ovat niin vahvasti muotoutuneet edellisen käyttäjän jalkaan. Jotain kotimaista esim. Aaltosta tms. voin ostaa, jos on yhtään mahdollista, että pystyn esim. pohjallisen avulla "suoristamaan" lestiä paremmin omaan jalkaani sopivaksi. Huutonetistä ja torista bongailen Vagabondia. Jos kenkäpari on vain vähän käytetty, sitä merkkiä uskallan ostaa sovittamatta.

   Tasapaksu lienen minäkin =) Oikein vanha vintage ei todellakaan mahdu ylleni mitenkään päin. Kun päästään seitkyt luvulle, niin alkaa jo olla mahiksia. Mutta toisaalta olen keskimittaista piree, joten esim. vielä ysikyt luvunkin paidoissa on hihat aina liian lyhyet.

   Mun parhaat ostokset lienee myös takkipuolella, mutta myös kivoja hameita olen löytänyt.

   Poista
 6. Mun kaapista ei löydy uutena ostettuna kuin alusvaatteet ja sukat. Kaikki muu on kierrätettyä. Ollut jo 30 vuotta. Kotonakaan ei uutena ostettua taida olla yhden yhtä huonekalua, astiaa tai tavaraa tai jos on niin ikään niillä on sitten ainakin se 30 vuotta. Hairahdun heräteostoksia vähän liian usein ja se harmittaa vaikkei olisikaan muutamaa euroa enempää maksanut. Turhaan ostaminen ei ole ekologista. Motivaationi second handiin on ekologinen, taloudellinen ja tyylillinen ja löytämisen ilo.

  VastaaPoista