sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Juhlasokerikakku


Olen ihan valtavan iloinen Jenny, että löysin keittokirjasi. Olen pohtinut, että olitkohan pienviljelijän puoliso ja minkälainen tila teillä oli. Missähän päin Suomea asuit. Kirjan välistä löytyi lehdistä leikattuja reseptejä. Niiden perusteella voisin ajatella sinun Jenny asuneen jossain Turun seudulla. Mutta ihan totta, aikaa on kulunut yli 80 vuotta. Vuosiin saattaa mahtua monta omistajaa kirjallesi.


Löysin keittokirjan sopivasti kuopukseni syntymäpäivien alla. Kun avasin Jenny kirjasi ensi kertaa, se avautui makeiden leivonnaisten kohdalta ja oli niiltä sivuilta sympaattisesti tahrainen. Olikohan se sinullakin niin, että arkiruoka tehtiin ulkomuistista ja soveltaen. Keksien ja kakkujen kanssa sitten käytit reseptejä, kuten minäkin.

Minä valitsin kirjasta juhlasokerikakun reseptin, vain kolme ainesosaa. Olin reseptisi kanssa Jenny vähän hukassa heti alkuun. Mikähän se ruokalusikan koko oli 30-luvulla tai paljonko nykypäivän sähköuunissa on leivinuunin tai puuhellan mieto lämpö. Päädyin 175 asteeseen, koska siinä lämmössä olen paistanut kakkupohjat yleensä.

Kyllä, korppujauhot tulevat kaupasta pussissa. Siinä onkin sinulla ollut lisähommaa murskata vuoan leivitykseen käytettävä jauho korpuista.

Voi minkähänlainen olikaan kakkuvuokasi.
Niin Jenny, naura vaan. Vähän littanahan siitä tuli ja kovanpuoleinen.

Mutta en lannistunut, vaan leivoin vielä toisenkin kakkupohjan ja ihan jo siksikin, että vieraita syntymäpäiville oli tulossa aika monta.

Toisella yrittämällä valitsin vähän pienemmän ruokalusikan, koska siinä se taisi mennä pieleen ja kakusta tuli siksi liian tykkyä.


Toisella yrityksellä onnistuin jo mainiosti. Esikoiseni täytti kakun mansikoilla ja rahkalla. Päälle tuli sokerimassakuori ja reunoille kermavaahtoa. Marianne-karkkeja ei silloin 80 vuotta sitten vielä tainnut saada? Kakku oli hyvää ja se maistui vieraille.

Minkähänlaiselta sinun kakkusi Jenny näyttivät, miltä ne maistuivat?


Eipä ole ollut pitkään aikaan näin hauskaa ja jännittävää leipoa täytekakku.Kiitos Jenny <3 

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana löytö - ja juttu myös! Pistää tosiaan mielikuvituksen liikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kirjaa on ihana selailla ja ihmetellä reseptejä. Kun kaikki on tehty itse alusta asti ja hyödynnetty tarkkaan. Kirjassa annetaan vinkkejä myös esimerkiksi flunssan tai vatsaoireiden hoitoon, luonnonmukaisesti tietenkin.

      Poista