tiistai 12. syyskuuta 2017

Timjamilla maustettu kurpitsapitsa


Kokeilin tänä keväänä ensi kerran kasvattaa timjamia. Keväällä sisälle purkkeihin kylvämäni siemenet itivät lähes sataprosenttisesti ja olinkin vähän hukassa, että mitä ihmettä teen sadoille pikkutaimille. Muutamia purkillisia taimia jaoin eteenpäin, mutta suuri osa jäi minulle itselleni.


Istutin taimet kesähuoneemme viereen penkkiin, jossa ne ovat kasvaneet tuuheiksi puskiksi. Tähän mennessä olen laittanut kuivamaan kolmanneksen. Kovin hallanarka kasvi ei taida olla, sillä tämän syksyn ensimmäisinä hallaöinä en timjamipenkkiä peitellyt, eikä niille käynyt kuinkaan.

Keväällä sain vinkkiä, että näilläkin leveyspiireillä timjami on onnistunut talvehtimaan. Ajattelin peitellä penkin talveksi havujen alle ja sitten vain jännätään, kuinka käy. 

Toisaalta tämä ensikokeiluni osoitti, että vaikka timjami ei talvesta selviäisikään niin sitä on helppo kasvattaa vaikka joka vuosi uusi sato.


Sadon runsaudesta johtuen timjami loistaa läsnäolollaan keittiössäni. On timjamia varmaankin aina ollut maustekaapissani, mutta en ole oikein osannut sitä arvostaa. Ehkä se on se itsekasvattaminen tai mausteen puhtaus, onhan se luomuakin, että timjamini on niin aromirikasta.

Perjantaina leivoin kurpitsapitsaa, jota maustoin runsain käsin timjamilla.


Timjamilla maustettu kurpitsapitsa

Pitsapohja
-2 dl vettä
-2 tl kuivahiivaa
-2 rkl öljyä
-0,5 tl suolaa
-vehnäjauhoja

Valmista pitsapohja ja laita se nousemaan noin puoleksi tunniksi liinan alle.

Täyte
-150 g paseerattua tomaattia 
-1 sipuli
-2-3 valkosipulin kynttä
-puolikas kurpitsa
-1,5 dl turkkilaista jugurttia
-reilu nippu timjamia
-suolaa ja mustapippuria
-juustoraastetta
-fetaa 

Leikkaa sipulit suikaleiksi ja kuullota niitä pannulla miedolla lämmöllä, kunnes pehmenevät. Pilko kurpitsat sekä valkosipuli ja lisää ne pannulle, anna hetken hautua. Mausta paistos suolalla ja pippurilla. Sammuta levy ja lisää ihan lopuksi jugurtti sekä riivi timjamin lehdet varsista.

Kauli pohja. Levitä sille ensin paseerattu tomaatti, sitten täytekastike. Ripottele pizzan päälle murennettua fetaa ja juustoraaste.

Paista noin 25 minuuttia, kunnes pizzan pinta sekä reunat saavat väriä. Itse käytin kiertoilmaa ja 200 astetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti