tiistai 5. syyskuuta 2017

Naurisrieskat


Kylvin tänä vuonna ensimmäistä kertaa naurista kasvimaalle. Tuota vanhaa, aikoinaan perunan rinnalla loistanutta juuresta. Ne itivät hurjan hyvin ja kasvua on ollut hieno seurata koko kesän. Nyt kun pääsin tekemään vetämään maasta kauden ensimmäisiä nauriita, jouduin harmikseni toteamaan niiden olevan lähes täynnä madonreikiä. Ikävä kyllä ruokaa niistä valmistaessa 2/3 osaa juureksesta päätyy kompostiastiaan.

Nauris on omassa keittiössäni harvinaisuus. Se löytyy vain hyvin hyvin harvoin ostoslistaltani ja enpä tiedä löytyykö sitä kuinka usein yleensäkään kaupasta.

Madonrei'istä kuitenkin viis ja keksimään miten hyödyntää se vähäkin, mitä kuorimisen jälkeen juureksesta saa irti.
 
 

Yksi nauris syötiin sellaisenaan raasteena, ei ollut oikein hyvää. Pari sen kaveria päätyi jauheliha-perunalaatikkoon. Selvästi parempaa kypsänä. Viime viikolla kokeilin myös naurisrieskoja. Ne oli hyviä, etenkin juuri uunista tulleina.


Naurisrieskat

4 dl naurissosetta
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1 muna
2 rkl kuivahiivaa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Keitä ja soseuta nauriit. Anna soseen hieman jäähtyä. Lisää siihen suola, öljy ja muna sekä jauhot, joihin on sekoitettu hiiva. Anna taikinan kohota 20 min. 

Laita uuni lämpiämään 200 astetta. Tee taikinasta pellille ruokalusikalla nokareita. Paista 15-20 min, kunnes rieskat saavat hieman väriä.

Nauti lämpiminä voin kanssa.


Minä leivoin taikinasta pikkurieskoja noin 15 kpl. Alkuperäisellä Kotilieden reseptillä rieskoista tehdään vähän suurempia, jolloin niitä tulee 6 kpl. Vähensin myös suolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti