perjantai 5. toukokuuta 2017

Hortoilun oppityttö ja vuohenputkimunakas


Nyt sitä alkaa puskea maasta - vuohenputkea, tuota puutarhojen vitsausta. 

Olkoon hortoilu vaikka kuinka mahtava juttu ja vuohenputki miten paljon tahansa C-vitaminiinipitoinen, niin olen onnellinen ettei tuo viheliäs kasvi ole löytänyt meidän pihamaalle. 

Mutta miten ihanaa, että vuohenputkea löytää vanhempieni pihapiiristä. Että minä voin harrastaa.


Olen villivihannesharrastajana vielä oppityttö. Toki en liiku ihan vieraalla maaperällä sillä lapsuuteni kodissa keittiönhyllyssä oli vähintään kuivattuja kehäkukanlehtiä. Olen siis perintönä äidiltä tyttärelle oppinut jo varhaisessa vaiheessa, että luonnosta voi poimia ruokapöytään.

Vuosi sitten aloin perehtyä aiheeseen tarkemmin. Niin kuin minulle uusien isojen asioiden äärellä usein käy. Ensin säikähdän ja nostan kädet pystyyn, kun en osaa ja tiedon tulvaa on liikaa. Mutta nopeasti tokenen ja ymmärrän, ettei minun tarvitse osata heti kaikkea, vaan voin aloittaa pienin askelin.

Viime kasvukaudella taisin tutustua voikukkaan, kuusenkerkkään, vuohenputkeen, vadelman lehtiin, puna-apilaan, krassiin, nokkoseen, kehäkukkaan ja kanervaan. (Nyt kun kirjoitan tätä, tajuan että tuossahan on jo vaikka kuinka monta villivihannesta.) Valmistin kaikesta jotain pientä, mutta matkaa on vielä vaikka kuinka, että osaisin käyttää kasveja suurempiin kokonaisuuksiin ja ruokalajeihin. Haluaisin myös sisäistää kasvien ravintoarvoja sekä käyttöä kasviparantamisessa. 

Ensimmäinen kourallinen vuohenputkea on nyt käynyt paistinpannulla, kun valmistin vuohenputkesta iltapalaksi itselleni munakkaan kera fetajuuston. 

Kausi näin avattu. 


P.S. En voi sille mitään, mutta tuo hortoilu-sana välillä hihityttää. En tiedä miten muualla Suomessa, mutta hortoolu on täällä Pohjanmaalla joko positiiviseen tai negatiiviseen sävyyn virittäytynyttä haahuilua tai jopa eksymistä esim. "hortoolin viarahas kaupungis".


-------

Wild vegetable season is officially open. Cooked goutweed omelette for evening meal.

-------

2 kommenttia:

 1. Löysin juuri ensimmäistä kertaa tänne ja halusin vain sanoa että onpa ihana blogi, mahtavia kirppislöytojä :)
  Ja juu, tuo sana hortoilu - ihan sama juttu! Eli satakuntalaisittain "mää vaa hortoilen tääl ilma mittän päämäärä". :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta. Aina mukava kuulla, kun blogini ilahduttaa =)

   Poista