maanantai 12. syyskuuta 2016

Samettia, kuivakuppausta ja moxaa


Lindexin iankaiken vanaha samettihame se porskuttaa vuodesta toiseen hameitteni ykköskaartissa. Tykkään sen väristä, ja ihan valtavasti tuosta kirjailusta. Vakosametti jo itsessään on mielestäni aina pop.

Olisi ihan mahtava löytää pitkä vakosamettitakki, sellainen maiharimallinen miksei malliltaan trenssikin kävisi. Sellainen jossa olisi vuori ja joka sopisi pitkälle syksyyn. Huppu kruunaisi vaatteen. Inspiraatio sammaritakkiin on varmaan ollut aina sisimmässäni, mutta muistutuksen siitä sain uudesta Gudrun Sjödenin katalogista KLIK, jota luin paperiversioisena veljenpojan synttäreillä.

Olipa siellä Gudrunilla kaikkea ihanaa muutakin.Viime viikonloppu vierähti jälleen shiatsuopissa. Kävin perjantaina tekemässä opintoihin kuuluvan shiatsunäytön opettajalle. Meni ihan hyvin, ja sain hyvää palautettakin, esimerkiksi että kysymysteni laadustakin huomaa kiinnostukseni asiaa kohtaan. Se on ihan totta. Olen ahkerasti lainannut opuksia kirjastostakin aihealueina akupainanta, shiatsu, kiinalainen lääketiede ym. ym. Käytännön harjoitteena olen tehnyt harjoitushoitoja nyt nelisenkymmentä.

Sunnuntaina opiskelimme kuivakuppausta ja moxausta. Kuppauksesta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen veri. Mutta kuivakuppauksessa ei valuteta verta, vaan hoito perustuu pelkästään kuppiin muodostettavaan alipaineeseen eli imuun. Tehokas imu häivyttää nopeasti kipeät kuona-ainekertymät lihaksista ja poistaa lihaskipuja.

Teimme kuivakuppausta sekä kumisilla kupeilla että lasisilla. Itse tykkäsin tästä hoidosta ihan valtavasti, etenkin noilla lasikupeilla tehtynä. Lasin pinta tuntui iholla todella pehmeältä. Tilaukseen lähtee varmastikin sekä kumisia että lasisia kuppeja.

Moxalla eli pujonlehdistä (ei allergisoi) valmistetulla pötköllä taas kehoon tuodaan lämpöä. Moxa sytytetään palamaan, kuten sikari ja kuumaa päätä kuljetetaan meridiaaneja pitkin noin kahden sentin etäisyydellä ihosta. Lämpö hoitaa lihassärkyjä ja reumaa sekä sulattaa lihaskovettumia. Moxa sopii erityisesti palelevaisille Yin-ihmisille.

Kuivakuppausta ja moxaa voi siis käyttää perusshiatsun tueksi.

Kuukauden päästä meillä on koulutuksen viimeinen viikonloppu, joka sisältää tentin ja hoitonäytteen. Silloin toivottavasti valmistun shiatsuhoitajaksi.

Olen oppinut ihan valtavasti viime kuukausien aikana, mutta ei tämä helppoa ole. Kesti kuukausia, että edes oppi shiatsun perusteet. Käsitteitäkin on vaikka kuinka: viisi elementtiä (maa, vesi, puu, tuli, metalli), Yin, Yang, Qi, Shi, Shen, Xu ... Eikä mikään ole yksiselitteistä. Helpottavaa on huomata, että termit ihme kyllä alkavat edes jotenkin pikkuhiljaa aueta.Oletko kokeillut kuppausta tai moxaa? Tai shiatsua? Haluaisitteko että kerron lisää shiatsusta hoitona?


2 kommenttia:

 1. Joo, kyllä kiinnostaisi kuulla (tai siis lukea) lisää shiatsusta!

  Noita koiravanhuksen kuvia katsellessa tuli ikävä jo reilut 5 vuotta sitten koirien taivaaseen lähtenyttä vanhustamme. Se oli puoliksi irlanninsetteri mutta samanlainen harmaa kuono silläkin oli :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin joskus kirjoittaa enemmän shiatsusta. Kuvailla ihan käytännössä mitä se, mihin auttaa ja avata sen vähän kiinalaista lääketiedettä, mitä itse olen tähän mennessä oppinut.

   <3

   Poista