tiistai 12. heinäkuuta 2016

Hortoilu osa 5: puna-apilan ja siankärsämön kuivaaminenToissa iltana ehdin poimimaan vähän puna-apilaa ja siankärsämöä. Keräämispaikan olin jo katsonut aikaisemmin valmiiksi. Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut, olisi näitä molempia kasveja läheiset tienpientareet pullollaan, mutta peltojen kasvinsuojelutyöt saivat minut mietteliääksi kasvien puhtauden suhteen. Päätin etsiä kasveja vähän kauempaa.

Olen todellakin aivan aloittelija villiyrttien suhteen. Jokaisella poimimiskerralla herää kysymyksiä, joihin etsin vastauksia sitten netistä.

Nyt mietin, voisiko puna-apiloista poimia vain nuput. Nyt keräsin varsineen. Netistä löysin tällaisen ohjeen, että apilan lehtiä kerätään, kun kasvi ei vielä kuki. Tämän perusteella voisi päätellä, että voisin kerätä vain kukinnot. Varmaankin pitäisi maistella kasveja ja maun perusteella sitten päätellä, kuinka paljon kasvista säilötään.

Siankärsämön kukinnot taas vilisevät elämää tuoreeltaan, mustia pieniä ötököitä. Mitähän nämä on? Testasin jättää siankärsämöt yhdeksi yöksi ulos, jos ötökät häviäisivät ja olivathan ne poissa aamulla.

Itse kuivaaminenkin mietityttää. Meillä on hyötykasvikuivuri, mutta onko ok, jos kasvit kuivaa kimppuina riiputtamalla hämärässä? Tai niin kuin tein apilan kukintojen kanssa eli laakealle tarjottimelle levitettynä? Vai olenko ihan pöllö, kun en käytä kaapissa pölyyntyvää laitetta. Sen tiedän, että valo syö värejä, mutta viekö se makuakin?

Villiyrttikurssi voisi olla paikallaan.2 kommenttia:

  1. Ihan voisin kuvitella, että jos keräisin samoin kasveja, niin liuta kaikenlaista kysymystä pyörisi päässä. Toivottavasti löydät tyydyttäviä vastauksia niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän harrastuksen oppii varmaankin vain pikkuhiljaa opiskelemalla ja kokeilemalla.

      Poista