sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Reikiä, värivirheitä, palkeenkieliä - roskiin?


Musta ikitahra mekon nappilistassa.

 
Useamman kerran parsittu neule sekä aikaisemmassa elämässään, että minun käyttöhistoriani aikana.


Mekon helmassa vaaleita pieniä tahroja.Palkeenkieli silkkimekon selkäpuolella.


Aika monessa kirpparilta hankkimassani vaatteessa on ollut joku virhe tai virhe on edelleen olemassa. Reikä, värivirhe tai ratkennut sauma. Jos hankkisin vain virheettömiä vaatteita, olisi kaikki yllä kuvissa esiintyvät virheen omaavat vaatekappaleet jääneet hankkimatta, sekä monen monta muuta kaapistani löytyvää.

Sekin on taito, oppia hyväksymään virheet ja näkemään niiden yli. Jos virhe ei haittaa omaa silmää, saattaa ajatella että sen huomaa muut. Jos vaate on juhlavaate, voi ajatus olla, ettei juhliin voi mennä vaatteessa, jossa on tahra tai reikä. Tässä pari esimerkkiä omasta ajatusmaailmastani joskus aikaisemmin.

Nyt osaan jo katsoa vaatetta kokonaisuutena ja mahdollisuutena. Pienet virheet kertovat vain elämästä. Voisi myös ajatella niin, että kuinka paljon vaatteita pysyisi käytössä ja poissa jäteastioista, jos pienet ja miksei suuremmatkin viat korjattaisiin neulalla ja langalla.

Jos ajattelet, ettet osaa niin voin kertoa, etten minäkään mikään ompeluvirtuoosi ole. Tikkaan reikiä sen minkä osaan, enkä aina edes oikeanvärisellä langalla. Kunhan reiän saa umpeen, eikä vaate vahingoitu enempää.

Viikolla tuli Facebookissa vastaan linkki, jonka jaoinkin jo blogini facebook-tilillä. Jutussa kerrottiin karu totuus vaateliikkeiden palautukseen tulleista viallisista vaatteista. Reklamoidut vaatteet eivät suinkaan päädy korjattaviksi vaan kasvattamaan alati lisääntyvää tekstiilijätemäärää.

Globe Hopen Seija Lukkala oli tarttunut haasteeseen.

Kierrätystekstiileistä vaatteita valmistavan Globe Hopen perustajalla Seija Lukkalalla oli erikoinen ongelma: vaatteita tulee niin paljon, ettei niitä ehdi ottaa edes käsittelyyn. Vastaus löytyi kuitenkin lähempää kuin alunperin osasi ajatella eli viereisestä vastaanottokeskuksesta.

Lue koko juttu täältä KLIK.
2 kommenttia:

  1. Oikeaa asiaa! Jos vaatteen pitäisi olla virheetön, niin uutta pitäisi ostaa jatkuvasti. Aiemmin minullakin oli ajatus, että reikähän pitää ehdottomasti saada umpeen... mutta en enää ajattele niin. Joskus se reikä voi olla huomaamattomampi korjaamattomana kuin korjattuna. Minä ainakaan en niin taitava ole näissä korjaustöissä. Joten nykyään harkitsen enemmän, kannattaako ruveta korjaamaan vai pitää sellaisenaan. Hyvä esimerkki meillä oli viime kesänä. Lapsen sifonkisessa juhlamekossa oli pieni palkeenkieli takahelmassa. Mietin keinoja sen korjaamiseen, mutta mitään juuri siihen sopivaa ei löytynyt. Reikä sai siis olla sinällään ja varmasti sitä ei juhlissa kukaan huomannut.

    VastaaPoista
  2. Mä olen samoilla linjoilla: eivät pienet virheet vaatteissa haittaa. Vaatteissa saa ja pitääkin olla sitä tiettyä elämänmakuista virheellisyyttä, jota japanilaiset wabi-sabiksi kutsuvat.

    VastaaPoista