torstai 23. kesäkuuta 2016

Hortoilu osa 4: Kaalikeitto ja siankärsämöVoin ilokseni todeta, että villivihanneksista on tullut lyhyessä ajassa luonteva osa ruokavaliotani. Miten olen päässyt tähän on ollut se, että en ole yrittänyt liikaa, vaan hitaasti tutustunut kasveihin.

Minulle riittää, että tunnen tällä hetkellä vain muutaman villin vihanneksen. Minun ei tarvitse syödä niitä joka päivä, vaan silloin tällöin.  On mukava huomata kaupan salaatin puuttuessa jääkaapista, että voin kipaista puutarhaan ja kerätä lautaselleni keon voikukanlehtiä. Jugurttini voin makeuttaa keittämälläni kuusenkerkkäsiirapilla.

Uusimpana tuttavuutena olen tutustunut siankärsämöön. Kun eilen keitin kaalikeittoa, keksin että haenpa pihalta pari lehteä siankärsämöä ja kokeilenpa maustaa sillä sopan. Ennen soppaan laittamista maistoin lehteä tuoreena. Sanoisin, että juuri se kappale oli yllättäen aika mauton, vaikka lehtien kerrotaan olevan voimakkaan makuisia. Ehkä kasvupaikka, ehkä helle. Pitää testata uudestaan. 

Kukinnoilla maustoin oman lautaselliseni ja ne olivatkin sitten todella mausteisia. Kukinnoissa oli myös mehevän hunajainen tuoksu.

Ajattelin kerätä siankärsämöä ja kuivata sitä talveksi. Tienpientareet ovat meillä pullollaan siankärsämöä, eikä liikennettäkään ole haitallisia määriä. Ongelmaksi muodostui pari viikkoa sitten tehdyt peltojen kasvinsuojelutyöt eli myrkytykset. Ja tiet tietysti halkovat peltoja. Kerääminen ei olekaan ihan yksinkertaista, vaan puhdasta siankärsämöä joutuu yllättäen erikseen lähteä etsimään. 

Siankärsämön kukinta on onneksi vasta aluillaan. Pitää ottaa pyörä alle ja lähteä tutkimaan ympäristöä.

Siankärsämö mm. edistää ruuansulatusta, laskee kuumetta, vahvistaa maksaa, auttaa hormonitasapainoon ja hoitaa virtsatietulehdusta. Ei sovi pujoallergikoille. (Lähde Matkalla ekoon)

Itse olen kokeillut Frantsilan siankärsämöuutetta vatsataudin päälle, ja voin todeta sen nopeasti rauhoittavan vatsaa.Kesäinen kaalikeitto

-Neito-öljyä sipulin kuullottamiseen
-iso sipuli
-400 g jauhelihaa
-kerä varhaiskaalia
-6 kpl uusia perunoita
-kasvisliemikuutio
-mustapippuria
-1 tl kurkumajauhetta
-vettä
-5 kpl laakerinlehtiä
- maustepippureita
-suolaa
-siankärsämöä silputtuna maun mukaanEi kommentteja:

Lähetä kommentti