keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Maatilan kasvatti
Olen kasvanut maatalossa sisaruskatraan ainoana tyttönä, kolmen veljen hellässä huomassa. Jokainen maatilalla kasvanut tietää, että töitä on riittänyt jokaiselle perheenjäsenelle huvitti tai ei. Lapsena ja vielä teini-ikäisenäkin puurtaminen tuntui joskus vähän ärsyttävältä ja muistan itsekin miettineeni, että kunpa asuisi kirkolla.

Kotimme lämmitettiin puilla ja vielä silloin pannuhuone oli sisällä tuvassa. Puidenkantoon olen luultavasti osallistunut siitä lähtien, kun olen oppinut kävelemään. Muistan, että hinasin puita pulkalla puusolasta ensin tuvan ovelle ja siitä sylillisinä sisälle. Porkkanoiden harvennuksen, perunamaan perkuun ja hukkakaurojen keruun muistan ikäviksi tehtäviksi, mutta puunkannosta tykkäsin ja etenkin puiden halkomisesta.

Vaikka lapsena töitä riittikin, ei niitä nyt sentään määräänsä enempää tehty. Kesät rallitettiin naapurin likkojen kanssa pikkufillareilla pitkin kylänraittia ja rakennettiin hyppyreitä tai majoja. Talvella hiihdettiin pitkiäkin lenkkejä pelloilla ja metsissä, puiden välissä kiemurrellen.

Lukion jälkeen asuimme melkein kymmenen vuotta poissa kotikunnastamme. Koko sen ajan, en tuntenut olevani kotona missään muualla kuin lapsuuden kodissani ja kotikunnassani. Oli aika selvää lopulta minne asetumme. Rakensimme talomme kotitilani maille, vanhempieni kainaloon.

Yhtä lailla kun haaveilin omasta tuvasta kotikylässä, kuului haaveisiini myös oma kasvimaa ja -huone. Nyt ne minulla on. Jännä, että se mikä lapsena tuntui ikävältä työltä, on nyt muuttunut mukavaksi puuhailuksi. Koirien kanssa kuljen pitkin peltoja ja niiden pientareita, keväällä kerään pelloilta kiviä ja kesällä silmäilen hukkakauroja. Äidin pyytäessä avuksi kasvimaalle porkkanoita harventamaan, teen senkin ihan mielelläni.

Kevät ja peipposten saapuminen näyttää, löydänkö sormeni yhä syvemmältä kotipeltojeni mullasta.


jeans and cardigan / H&M / 2nd hand // t-shirt / gift // vintage denim jacket / Reima / Holmström Second Hand // shoes / Andiamo // belt / old


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti