maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kompostilla

Keittiön biojäteastia oli täynnä, mutta sitä ei voinut tyhjätä, kun kompostori oli täynnä. Kompostoria taas ei voinut tyhjätä, kun jatkokompostori oli täynnä. Ei auttanut kuin tarttua kottikärryihin ja lapioon ja ruveta jatkokompstorin tyhjäyshommiin.
Meillä kompostori syö kahden talouden jätteet. Se on kompostorin talvitoiminnan kannalta erinomaisen hyvä, sillä yhden kotitalouden biojäte ei välttämättä jaksaisi pyörittää jätteen hajoamisprosessia eli kompostoitumista. Tämä talvi on ollut kompostoijalle suotuisa, sillä pakkasjakso oli lyhyt. Paukkupakkaset tosin pääsivät yllättämään takavasemmalta ja meidänkin kompostori pääsi jäätymään ja mittari putosi hetkeksi nollaan. Hajottajaeliöt kuitenkin selvisivät hyytävistä olosuhteista ja kompostori lähti ihan itsestään pyörittämään prosessiaan pakkasten hellittäessä.

Tyhjäsin kompostiainesta kasvihuoneeseen, jossa se saa jatkaa hajoamistoimintaansa vielä kevään mittaan. Päätin myös testata veljeltä saamaani vinkkiä ja lapioin laatikoiden päälle vielä kerroksen lunta. Ideana on, että sulava lumi imeytyy tasaisesti kasvualustaan ja pitää sen kauttaaltaan kosteana, kevään istutuksia odottaen.
Emme olla tainneet kertaakaan onnistua tomaattien kasvatuksessa kasvihuoneessa ja viime vuonna emme laittaneet niitä ollenkaan. Tomaatin taimet ovat kyllä kasvaneet hyvin, kukkineet ja tehneet hedelmääkin. Mutta kypsymään emme ole hedelmiä saaneet. Tänä vuonna ajattelin opiskella tomaattien kasvatuksesta lisää ja kokeilla tauon jälkeen uudelleen, josko hommassa nyt onnistuisi. Tomaattien lisäksi aion kasvihuoneeseen laittaa ainakin kurkkua ja rucolaa. Ehkä voisi kokeilla taimen jotain eksoottisempaakin, vaikka vesimelonia.


2 kommenttia:

  1. Minäkin ilahtuneena huomasin muutama päivä sitten kompostorin olevan jo reilusti lämpimän puolella. Yleensä joutuu muutaman satsin säilömään jonnekin tilapäisesti, ennenkuin kompostoriin taas mahtuu. Tänä talvena jäi tämä ärsyttävä välivaihe pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että löytyy muitakin kompostin talvitoiminnasta iloitsevia. =)

      Poista