tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kirjat: Polkupyörällä maailman ympäriLainasin kirjan oikeastaan alun perin kestävyysurheilua ja pyöräilyä aktiivisesti harrastavalle miehelleni, mutta tartuinkin teokseen lopulta itse. Hyvä niin sillä tässä kirjassa oli paljon elementtejä, joiden perusteella voisin sanoa sen olevan vaikuttava lukukokemus.

Kirja kertoo Jukka Salmisen (s. 1982) matkasta maailmanympäri polkupyörällä. Ajatuksen matkaan hän oli saanut hetken mielijohteesta. Matka venyy lopulta kuuden vuoden mittaiseksi alkaen Bangkokista ja päättyen Meksikoon.

Ensi ajatus kirjasta takakannen luettuani oli, että käyn teoksen läpi luultavasti päällisin puolin selaillen ja kuvat katsellen. Mutta heti ensimmäiset parikymmentä sivua luettuani, olin Matkamiehen kertomuksiin niin koukussa, että aivan odotin iltaa ja mahdollisuutta tarttua taas kirjaan.

Jukka kuvailee maanosien maisemia, tunnelmia ja ihmisiä niin mukaansa tempaavasti, että pystyin silmissä näkemään siintävät vuoret, solisevat purot ja kuoppaiset tiet. Yhtä lailla, kun pääsin kokemaan kirjoittajan ilot ja onnistumiset vuorinousuissa, tunsin polvisäryn, janon aavikolla ja hetkittäiset tuskastumiset matkan edetessä.

Kirja on hieno kuvaus eri maailmankolkkien ihmisistä, maisemista, perinteistä ja persoonallisuuksista. Toisaalta kirjoittaja avaa lukijalle rohkeasti syvimpiä tuntojaan. Ehkä pelkkä kliininen matkakertomus ei olisi minua innostanut jatkamaan lukemista aina viimeiselle sivulle asti, mutta yhdessä nämä kaksi eri puolta tekevät kirjasta viihdyttävän, koukuttavan ja ajatuksia herättävän lukupaketin.

Saatuani kirjan päätökseen, olin pulassa ja kärsin pari päivää vieroitusoireista. Olisin halunnut lukea lisää tarinoita. Löydettyäni Salmisen blogin netistä, luin hänen jatkaneen pyöräilyään ainakin Etelä-Amerikassa. Toivottavasti hän kirjoittaa myös tämän matkan kirjan kansien väliin.

Jään odottamaan.
5 kommenttia:

 1. Oijoi, kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta! Tämä täytyykin laittaa lukulistalle. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa kiinnostavalta. Aion varata kirjan. Monesti matkakirjat ovat koko puuduttavia tai suhtautuvat lukijaan ylimielisesti. Tekstisi perusteella tämä kirja ei ole kumpaakaan.

  Erilainen, mutta kiinnostava oli myös Satu Rämön Islantilainen voittaa aina. Se ei ole varsinainen matkakirja, mutta avaa maata ja sen asukkaiden mielenmaisemaa humoristisesti.

  S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää laittaa ylös tuo Rämön kirja. Kiinnostaisi myös Kyllikki Villan merimatkat rahtilaivoilla.

   Poista
  2. Olen kuunnellut Vanhan rouvan lokikirjan äänikirjana. Lukija (mutten muista, kuka) oli taitava. Kirja ärsyttikin, mutta kiehtova ajatus on, että tekisi työtä sillä tavalla - ja siinä iässä.

   S

   Poista