lauantai 27. helmikuuta 2016

Aika sulattaa pakastin


Tänään oli aamulla mitä kaunein talvisää. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja pakkasta oli kymmenisen astetta. Olisin voinut lähteä ulkoilemaan, mutta sen sijaan päätin tarttua yhteen pitäisi-listani töista ja se oli tällä kertaa pakastimen sulatus. Meillä on kaappipakastin ja sulatamme sen vuosittain, joten jääkertymä ei ehdi äityä kovin pahaksi. Tällöin myös sulatusaika on vain parisen tuntia.


Nappasin pakastimen pistokkeen irti rasiasta ja kannoin pakasteet ulos. Pakastimen sulatus pakkasella on siitä kätevää, että pakastimen sisällön voi kantaa huoletta ulos sen enempää pakasteita peittelemättä.

 

Pakastimemme ylimmät ritilät näyttivät tältä. Pakkaan pakastimemme yleensä niin, että alaosan laatikoissa on marjat ja muut pitkään säilytettävät elintarvikkeet. Yläosassa, jossa ei ole laatikoita, säilytetään leivonnaiset ja muut nopeamman kuluttamisen ruuat. Lämpötilan vaihtelut ovat yläosassa näin suuremmat ja ehkä siksi myös jäätä kertyy sinne enemmän.

 

Kun pakastin on tyhjennetty, asettelen pakastimen alaosaan pyyhkeen keräämään sulamisvettä. Tällä kertaa vaihdoin pyyhkeen kaksi kertaa kuivaan. Kun sulaminen lähtee tosissaan käyntiin, kannattaa olla maisemissa, sillä pyyhkeen imukyky loppuu yllättävänkin nopeaa ja sen jälkeen vesi alkaa valua lattialle. Voi toki kerrosta pakastimen pohjalle useammankin pyyhkeen, niin ei tarvitse istua vartiossa.


Jäiden sulettua kuivasin kaapin sisäosat ja pyyhin mahdolliset tahrat. Lopuksi imuroin pakastimen takaosan sekä pyyhin pakastimen kauttaaltaan ulkopuolelta. Pakastin paikoilleen ja käyntiin sekä tovin jäädyttyään, pakasteet ulkoa takaisin pakastimeen. Ja näin on homma tehty taas vuodeksi eteenpäin.

(Meillä on pakastimen vieressä jääkaappi ja siivosin samalla sen ulkopuolelta. Lisäksi imuroin ja pyyhin lattian molempien koneiden alta.)

Koska olet sulattanut viimeksi pakastimesi? Millaisella aikavälillä yleensä sulatat pakastimen?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti