keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kateellinen etelän lumesta
Luonnoksista löytyi tällaiset asukuvat. Nämä on otettu joskus joulun välipäivinä. Silloin kun ei vielä ollut tietoakaan paukkupakkasista tai eteläisen Suomen lumimyräköistä.

Olin tiistaipäivän Helsingissä työmatkalla. Lunta tuprutti koko päivän. Olin aikeissa varata jo maanantai-illalla paluulipun tiistaiseen paluujunaan mutta silloin ei tietenkään enää ollut paikkalippuja tarjolla. Seuraavien päivien lumituisku ja junavuorojen vähennys oli jo ehtinyt kiiriä ja paikkaliput oli myyty. Jätin asian ja paluun hautumaan tiistaille. Ajatus, että pitäisi seistä junassa Helsingistä ainakin Tampereelle ei houkuttanut ja vaihtoehdoksi oli jo syntynyt jäädä sukulaisten nurkkiin yöksi. Kotiinpaluun voisi suorittaa myös keskiviikkona.

Tiistain kokouspäivän jälkeen oli jo kuitenkin sen verran koti-ikävä. Myös tekemättömät työt sekä keskiviikon asiakastapaaminen painoivat päälle. Kotiin oli päästävä. Koska paikkalippuja ei ollut tarjolla, ajattelin että ostan lipun vasta konduktööriltä. Juna-asemaa kohti tallustaessani olin jo henkisesti varautunut taistelemaan paikastani ravintolavaunussa. Mutta vielä mitä. Juna oli puoli tuntia ennen lähtöä typötyhjä. Pikainen kirjautuminen nettiin ja sain varattua itselleni paikan. Junaan oli lisätty vaunuja.

Paikkani oli vaunussa numero 12, joka oli heti veturista seuraava. Päivän aikana sataneesta lumen määrästä sai hyvän käsityksen tarpoessani taivasalla kohti omaa vaunua. Ratapihan kattamattomalle osuudelle oli matkustajien tallustaessa painunut lentolaukun levyinen polku, jota reunusti 40 sentin lumivallit.

Melkein kolme tuntia myöhemmin vaihtaessani junaa Seinäjoella oli maisema ihan toinen. Ei lunta nimeksikään. Onko nyt näin, että lunta on kaikkialla muualla Suomessa mutta ei läntisessä Suomessa, Vaasa-Seinäjoki-akselilla?

Kunpa meillekin sataisi parikymmentä senttiä, että pääsisi hiihtelemään. Kävin jo vähän kyllä lasten kanssa kokeilemassa suksia kotopellolla. Hyvinhän siellä jo pääsi, vaikka sänkipelto ladun alta kuultikin.


2 kommenttia:

  1. Tänne oli yön aikana tullut lumimyräkkä ja koko päivän sitä on tullut. Itse en olisi lumesta välittänyt. On ollut mukava, kun metsään on voinut näin talviaikanakin mennä ihan kävellen, ilman suksia:) Pakkaset ovat lauhtuneet, mutta kylmä on silti, koska on niin kovat tuulet nyt.

    VastaaPoista
  2. Pirkanmaalla on ainakin lunta tullut ihan riittävästi parin viime päivän aikana :). Nyt saisi täällä jo lumi riittää, koska autolla ei meinannut enää päästä takaisin talliin, kun vain nopeasti kaupassa kävin :D.

    VastaaPoista