torstai 19. marraskuuta 2015

Minustako peruskoulunopettaja

Toiset tietävät jo ihan pienenä, mitä heistä tulee isona. Toiset elävät elämäänsä ajelehtien, antaen virran viedä ja tehden ratkaisuja ammattinsa suhteen juuri sen hetken tuntuman ja elämäntilanteen perusteella. Ihmisellä voi olla elämänsä aikana vain yksi ammatti tai kymmeniä erilaisia, eikä kumpikaan näistä ratkaisuista ole toista huonompi.

Oman kokemukseni perusteella, olisin joskus toivonut, että tietäisin mikä minusta tulee isona. Olisi ollut selvät sävelet mitä opiskella ja minne opiskelujen toivon johtavan.

Opiskelin ammatin, pääsin heti opiskelujen jälkeen oman alani töihin ja edelleenkin työskentelen samalla alalla, työnantaja on vain muutamaan kertaan välillä vaihtunut. Mutta että olenko unelma-alalla niin epäilen. Etsin vielä sitä unelmaa. Kuuntelin joskus radiosta ammatteihin ja työuraan liittyvää ohjelmaa ja kuulin sieltä tällaisen termin kuin tavoitteellinen ajelehtiminen. Arvelen, että minä teen juuri tuota. Ajelehdin määrätietoisesti jotain kohti, mikä ei ole ihan vielä itsellenikään auennut.


------------------------------------------------------------------


Ystäväni oli tehnyt uratestin ja linkittänyt testintuloksensa facebook-sivulleen. Koska elän juuri nyt jonkinlaisessa käymisvaiheessa, ajattelin kokeilla minkälaisen tuloksen ystäväni tekemä uratesti minulle antaa. Yhtälailla kun pelkäsin testin tulosta myös toivoin sen antavan minua miellyttävän tuloksen ja osviittaa tulevaan.


Tässä minun tulokseni:

1. Peruskoulunopettaja
2. Kustannustoimittaja
3. Viestintäneuvoja


Sitten analysoimaan:

Ykkösenä peruskoulunopettaja! Jos minulta kysyttäisiin vähiten kiinnostavaa ammattia, olisi se peruskoulunopettaja. Epäilisin, että minä olisin juuri sellainen opettaja, jota heitellään liidunpätkillä ja joka ei saisi minkäänlaista kuria luokkaan. Vai onko se vain itse itselleni luoma mielikuva. Ehkä rauhallinen luonteeni, hyvä tilannetajuni, lempeyteni sekä kykyni lukea ihmistä voisivatkin olla valttia peruskoulumaailmassa. Ehkä voisinkin olla se kiva ope.

Jos ajatusta opettajana ammattina vie vähän pidemmälle niin onhan maailmassa erilaisia opetukseen ja neuvontaan liittyviä ammatteja. Jos en nyt itseäni pystyisi näkemään peruskoulunopettajana niin ehkä jonkunlaisena hyvän olon terapeuttina tai mentorina, kuten ammattisuuntausta nyt kutsutaan. Myönnettäköön, että tämän kaltainen ajatus on mielessäni jo vilahtanutkin.

Toisena oleva kustannustoimittaja kuulostaa hyvältä mutta mitä se tarkoittaa. Tätä tarvitsi vähän googlettaa.

Kustannustoimittajat työskentelevät kirjankustantamoissa. He toimivat yhdyshenkilöinä kustantamon ja kirjailijoiden välillä. Tehtäviin kuuluu arvioida käsikirjoituksia, antaa palautetta teksteistä ja osallistua kirjojen markkinointiin. Kustannustoimittajalta vaaditaan hyvää suomen kielen taitoa, yleissivistystä, kirjallisuuden tuntemusta ja yhteistyötaitoja. (Ammattinetti)

Luin ammattinetin sivuilta kuvauksen kustannustoimittajan työstä. Kyllä sieltäkin vain löytyi monta osaamisen tasoa, jotka tunnistan itsessäni: vuorovaikutustaidot, markkinointi, visuaalinen näkemys, organisointikyky. Mutta taidanko tarpeeksi hyvin suomen kielen, olenko kirjallisesti tarpeeksi lahjakas.

"Lahjakkuutta ei ole, on vain kovaa työtä", sanonta tuli vastaani eilen. Tarkoittaen sitä, että kovalla työllä meistä jokaisesta voi tulla oman alamme huippuja. Ei pidä jäädä liikaa miettimään onko lahjakas vai ei.

Jos ajattelen, etten ole kirjallisesti tarpeeksi lahjakas niin silloin vaihtoehtona on itsensä kehittäminen. Olen oikeastaan jo aloittanut itseni kehittämisen tekstin tuottamisen alalla. Kirjoitan tätä blogia pyrkien koko ajan parempiin teksteihin ja parempaan itseni ilmaisuun.

Kustannustoimittaja siis sekä kuulostaa hyvältä mutta tuntuu myös mahdolliselta.
Mutta mitä ihmettä tekee viestintäneuvoja? Nyt mennään ihan mutu-tuntumalla, koska googlekin antaa vain viitteitä mitä on viestintäneuvonta.

Viestintäneuvonta. Hmm. Voisiko se olla työtä, jossa neuvoja toimii yrityksen palveluksessa ja auttaa esimerkiksi luomaan yritykselle markkinointistrategian tai mainoskampanjan. Miksei viestintäneuvoja voisi toimia myös yksityisen henkilön palkkaamana, vaikka julkisuuden henkilön ja auttaa tätä luomaan tai pitämään yllä itsestään antamaa julkisuuskuvaansa. Eli mitä saat tehdä, puhua ja miltä näyttää. Tässä ammatissa voisi varmasti myös toimia palveluntuottajana ja myydä palvelua sitä tarvitseville.

Ihan mielenkiintoiselta kuulostaa viestintäneuvojalle itse luomani tehtäväkarttakin. Jos joku tietää mitä on viestintäneuvonta niin jaathan tietosi.


------------------------------------------------------------------------------------


Testistä jäi itselleni hyvä mieli. Että pystyisitte yhtään ymmärtämään mihin testituloksiani vertaan, voin kertoa että työskentelen teknisellä alalla. Teen jotain mikä ei liity mitenkään vintagevaatteisiin, kirjoittamiseen, visuaalisuuteen, hoitoon tai opetukseen. No sentään markkinointi on osa työtäni ja tietynlainen pr-toiminta. Testi kuitenkin avarsi taas vähäsen maailmaani ammattien kirjosta ja nimenomaan sellaisten joissa saattaisin menestyäkin, jotka voisivat olla sitä hakemaani unelmaa.


-------------------------------------------------------------------------------------


Tekemääni Oikotien uratestiin pääset tästä KLIK.

Minkälaisia ammatteja testi teillä antoi, osuiko oikeaan vain menikö ihan metsään?6 kommenttia:

 1. Minulle tuo testi antoi seuraavat ammatit: operaattori, koneistaja ja huolitsija... Hieman hämmennyin näistä tuloksista :D. Mikähän ihme edes on huolitsija? Itsehän olen koulutettu hieroja ja olen yrittäjä. Nyt olen löytänyt työn mistä tykkään :). Saa itse määritellä hyvin pitkälti työpäivänsä. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, mutta yksin huolehtimaan töistä. En osaa enää ainakaan kaivata työpaikkaa, jossa on työkavereita, koska olen jo niin erakoitunut :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolitsija sanoo minulle jotain mutta entä operaattori? Mielenkiintoiset tulokset myös sinulla, ihan jotain muuta kuin teet ammatiksesi.

   Mahtavaa, että olet löytänyt oman alasi. :)

   Poista
 2. Toinen peruskoulunopettaja ilmoittautuu! Toiseksi sain arkeologin ja kolmanneksi maalarin. Samoin kuin sinäkin, jos pitäisi valita vähiten itseäni kiinnostavia ammatteja, peruskoulunopettaja olisi siellä kärkipäässä. Hämmentävä tulos, siis, vaikka aikuisopetus esim. kansalaisopistossa voisi ehkä minua kiinnostaakin. Pienenä tyttönä (ja vähän vanhempanakin) haaveilin arkeologin urasta, joten joo, ymmärrän, miksi se sieltä löytyy. Mutta maalari pääsi kyllä yllättämään. Tarkoitetaankohan tässä talonmaalausta vai mitä?

  Minulla on ollut jo hyvän aikaa käynnissä jonkinlainen uraan ja työhön liittyvä prosessi - kovasti mietityttää, miksi tulen isona, vaikka kai jo tämän ikäisenä pitäisi olla vähän selkeämpi käsitys siitä, mitä haluaa tehdä ja mikä tuntuu omalta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen joskus pohtinut maalariksi ryhtymistä mutta ajatus kaatui siihen, että en luultavasti kestäisi maalin ja tärpätin hajuja. Nyt jo vahvat hajut ja hajusteet saa olon pahoinvointiseksi.

   Sama prosessi menossa. Jotain varovaisia askelia olen jo ottanutkin eteenpäin mennäkseni. Yritän tässä työn ohessa testata, mitä muuta maailma minulle voisi tarjota.

   Poista
 3. Tein testin kaksi kertaa, kun ensimmäisellä kerralla jäi jotenkin epävarma olo; tuli tunne että luinkohan kaikki kysymykset huolella ennen kuin vastasin. Joka tapauksessa, tulos oli ekalla kerralla: 1. artesaani 2. kuvataiteilija 3. graafikko. Toisella kerralla se oli 1. artesaani (uudelleen!) 2. maalari 3. psykoterapeutti.
  Olen yrittäjä ja rakastan työtäni. Ainoa miinus jonka keksin, on se että vaikka olen sosiaalinen ihminen, tarvitsisin hiukan enemmän yksinoloaikaa.
  Voisin hyvin kuvitella olevani artesaani, tavallaanhan vähän kai olenkin, kun vintagevaatteiden kanssa touhuan. Kuvataiteilija...hmm, ehkä menisi kirjoittamisen puolelle mieluiten,j os taidealalla olisin, mutta miksei. Psykoterapeutti liippaa siinä mielessä läheltä että olen ennen ollut sosiaalialalla töissä, kahitysvammaisten lasten kanssa erityisopetuksen parissa, työ josta pidin erittäin paljon. Maalari tuntuu ehkä kaikista kaukaisimmalta, mutta siinäkin työssä kenttä on varmasti laaja. Miksei, joku koristemaalari/entisöijä voisin kuvitella olevani :). Mielenkiintoista joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen perusteella mitä olen blogiasi nämä pari kuukautta seurannut, voisin ajatella että sait ihan itsellesi sopivia tuloksia. Jännä tuo maalari, kun se oli tuolla edellisessäkin kommentissa.

   Poista