tiistai 20. lokakuuta 2015

Deodoranttivapaa

Kolmasosa ihmisistä pärjäisi ilman deodoranttia tai antiperspiranttia, arvioi kosmetiikka-asiantuntija. Päivi Kousa on työskennellyt pitkään neuvojana Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksessä. hs.fi
Olin ehkä kymmenen vuotias, kun koulupäivän aikana huomasin kainaloni tuoksahtavan. Hetki on jostain syystä jäänyt erityisen hyvin mieleeni. Muistan jopa, että ylläni oli tuolloin kirkkaanpunainen Leviksen tekokuituinen neulepaita. Paikka oli koulun pukuhuone ja aika ennen tai jälkeen liikuntatunnin.

Aika lailla siltä istumalta muistan menneeni kauppaan ja ostaneeni ensimmäisen deodoranttini ja sen jälkeen olen yhtäjaksoisesti käyttänyt ainetta kainaloihini nyt jo reilut 25 vuotta.
Kahteenkymmeneenviiteen vuoteen mahtuu aika monta erilaista merkkiä ja koostumusta.

Kaksikymmentäviisivuotta olen etsinyt juuri sitä oikean tuoksuista tuotetta, joka tuoksuu juuri sopivasti raikkaalta ja kukkasilta. Kuivaa nopeaa. Ei sotke vaatteita.

Viimeiset viisi vuotta olen pohtinut, pitäisikö vaihtaa deodorantti ekologiseen ja eläinkokeettomaan. Hitsi kun niitä ekologisiakin on niin monta merkkiä. Ja kannattaako sitä nyt maksaa kymmentä euroa jostain deodorantista, joka ei edes tuoksu hyvältä.

Montako vertailua naistenlehdissä ja blogeissa olen lukenut. Tavallinen vs. eko. Ekomerkkien vertailu. Kesän deodoranttituoksut. Karvojen kasvua hillitsevät tuotteet. Tuoksuttomat. jne jne...
Sitten tuli stoppi. Totaalinen. Minä luovuin deodorantista kuukausi sitten. En tiedä koska heräsin deodoranttiholismistani tajuamaan, etten edes tarvitse deodoranttia. Hikoilen vain satunnaisesti ja vähän eikä hiki silloinkaan tuota hajuja.

Mutta miten vaikea on luopua totutusta aamurutiinista, jota on toteuttanut yli puolet elämästään. Ja vaikka tajuaa, ettei hikoileminen ole itselle ongelma niin silti pelko, että mitä jos sitten joskus sattuukin "deodorantit pettämään". Että ennemmin sudin kainaloihini kemikaaleja, ettei sitten vahingossakaan käy niin että saattaisin kerran, joskus, ehkä, vähän tuoksahtaa.

Yritin muistaakseni jo keväällä irrottautua dödöstä mutta en silloin vielä onnistunut. Mutta nyt minun ei enää tarvitse käyttää aikaani tavaratalon deodoranttiosastolla tuoksutellen uusia hajuja, voin myös tästä lähtien helposti skipata kaikki dödövertailut. Ja ekologisesti ajatellen, eikö parasta ole, ettei käytä mitään.

-------------------------------------------------------

Tässä kuukauden aikana olen tehnyt sellaisen havainnon, että olen elänyt harhaluulossa miksi paitani ja mekkoni tuntuvat nihkeiltä kainaloista ja tuoksuvat tunkkaiselta. Ei se olekaan ollut hikoileva kainaloni vaan se deodorantti, joka tekstiilin kuituihin imeydyttyään muuttuu parin päivän jälkeen tuoksultaan tunkkaiseksi. Tietysti tämä on aiheuttanut, että vaatteen on joutunut tuulettamisen sijaan pesemään. Nyt voin enemmän suosia tuuletusta. Ekologista tämäkin. Vaatteeni säilyvät deodorantin vaatteen pilaavalta vaikutukselta ja säästyvät turhalta pesulta.


Kertokaahan käytättekö deodoranttia tavan vai tarkoituksen vuoksi? Käytätkö ollenkaan deodoranttia? Oletko pohtinut, että lopettaisit deodorantin käytön? Olisiko se katastrofi, että joskus saattaisit tuoksahtaa hieltä?


11 kommenttia:

 1. Hitdi, oon kyllä vähän kateellinen. Mä oon testaillut pari kuukautta luonnondödöjä ja oon ihan tuskastunut ajoittain. Kokonaan ilman en kyllä pärjäis. Ja kyllä, hieltä haiseminen on pieni katastrofi kohdallani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän epäilen, etten itsekään ilman pientä katastrofia selviä, jos kainalot tuoksahtaa. Varmaan riippuu kyllä vähän sijainnista, mikä on katastrofin taso. Veikkaan, että varmistan selustani siis kainaloni jatkossakin esimerkiksi tärkeissä työjutuissa ja juhlissa.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Minä olen käyttänyt nyt vuoden verran ekodödöjä, ja kyllä, minä haisen. En muista haisseeni edes teininä hieltä, mutta nytpä haisen. En silti halua tunkea enää alumiinia kainaloihini, joten kärsin hikineuroosista. En tiedä, haisenko oikeasti, vai tuntuuko minusta vain siltä, mutta koville tämä on ottanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mutta tämä sinun kommenttisi saa minut hihittelemään. Hikineuroosi ja koville tämä on ottanut. =) Hikineuroosia olen itsekin potenut nämä viime viikot. Olevinansa muka työpäivän aikana vähän haisen mutta kotiin päästyä ei taas mitään. Pääkoppani vaatii selvästi totuttelua deodorantittomuuteen.

   Poista
 3. Meillä on käytetty jo vuosikausia luonnon deodoranttikiveä. Kun vain hoitaa kivensä hyvin, ja iho on sitä käytettäessä puhdas, toimii vaikka kuinka hikisen liikunnankin aikana/jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deodoranttikivi on aina kiehtonut minua ajatuksena. Onko se niinkuin oikea kivi vai jokin puriste? Mikä kivilaatu? Herättää minun sisäisen geologini. Täytyy selvittää lisää.

   Poista
 4. Tätä oli mielenkiintoista lukea! Itsekkin olen vähän rajamailla; reenatessa tarvitsen, mutta normaalisti tuskin ja usein dödö jopa unohtuu :) Kiitos rohkaisusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi treenatessa?

   Tsemppiä dödöttömyyteen! =)

   Poista
 5. Itse saatan monestikin unohtaa laittaa koko dödöä, varsinkin vapaapäivinä ei välttämättä tule mieleenkään.
  Aloin ostaa alumiinittomia deodorantteja, kun katsoin Yle Areenasta kerran yövuorossa dokkaria, jossa tutkittiin alumiinin vaikutuksia ihmiseen, ja pyöriteltiin sellaista ajatusta, että alumiini (jota käytetään suurimmassa osassa dödöjä) aiheuttaisi (rinta)syöpää. Aika vähän oli kaupan hyllyllä alumiinittomia vaihtoehtoja, siis ainakin suihkutettavien dödöjen kohdalla. Herbina ja Puma, molemmat löytyy tuolta kaapista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deodoranttikeskustelu voisi venyä monenlaisten aihepiirien alueelle: terveys, kemikaalit, kulutus, yhteiskunnan luomat paineet.

   Poista
 6. Minä käytän yleensä luonnonkosmetiikkasarjojen dödöjä, parhaaksi olen itselleni havainnut Korresin version. Paketin mukaan sisältää 94% luonnollisia ainesosia, tuoksu on melko mieto mutta kuitenkin raikas. Ihan ilman en osaisi olla, mutta kai se on vaan tapa.

  VastaaPoista