tiistai 22. syyskuuta 2015

Frantsilan Hyvän Olon Keskus

Työmatkailu on siitä hauskaa, että tulee tutustuttua uusiin paikkakuntiin, joilla ei ehkä muuten vierailisi. Pyrähdin viime viikolla parin päivän työmatkalla Pirkanmaalla. Majoitusta miettiessäni ajattelin, että jos sitä kokeilisi jotain vaihtoehtoista tavallisten hotellien sijaan.

Googletin Hämeenkyrön majoitusliikkeitä, kun vastaan tuli Frantsilan Hyvän Olon Keskus. Se sijaitsee kolmisen kilometriä Hämeenkyrön keskustasta Kyröspohjaan. Olin jotenkin ajatellut, että Keskus olisi enemmän kurssikeskustyyppinen paikka. Enkä vielä heidän kotisivuja selailtuanikaan ollut varma, tarjoavatko he majoitusta arkena yksittäisille henkilöille. Päätin kuitenkin soittaa suoraan ja kysyä.

Kyllä heillä on ihan tavallistakin majoituspalvelua. Varasin huoneen yhdeksi yöksi.
Tehdessäni varausta minulle tuli mahdollisuus myös johonkin heidän tarjoamaansa hoitoon sellaisella rajoituksella, että mitä saavat minulle järjestettyä yhden päivän varoitusajalla. Lopulta vaihtoehdoksi muodostui aika jäsenkorjaajalle klo 19. En ollut ikinä käynyt jäsenkorjaajalla ja vähän pelotti, että minkälainen niksauttaja se olisi mutta rohkaistuin ja vahvistin hoidon.

Saavuin Frantsilaan neljän aikaan iltapäivällä. Minut otettiin lämpimästi vastaan. Jätin kengät porstuaan niinkuin nyt sopii tehdä, kun tullaan kylään. Ensiksi minut vietiin yläkertaan, jossa sain valita huoneeni kahdesta mahdollisesta. Samalla minulle myös selvisi, että olin juuri sillä hetkellä ainoa yöpyjä ja olisin talossa yksin. Sanoisin, että siinä kohtaa alkoi vähän jännittää ja tuli olo, että voisikohan tämän vielä perua mutta ei kai aikuinen ihminen nyt niin voi tehdä.


Kun talo oli henkilökunnasta tyhjä viiden aikaan, kiertelin talossa ihmetellen. Olin niin hämmästynyt ja ihastunut vanhaan 1900-luvun alun taloon ja sen huonekaluihin, etten osannut pysähtyä. Ajattelin vain, että tämä kaikki on nyt yksin minun seuraavaan aamuun asti. Hain keittiöstä yrttiteetä ja istahdin lopulta lasikuistille lukemaan vieraskirjaa.

Ehdin hetken istahtaa, kun ulko-ovi alkoi rapista ja näin ikkunasta, että tulija oli nainen hiukset letitettynä kahdelle letille. Hän tuli sisään, halasi ja esitteli itsensä Virpiksi. Taas itsellä se hämmennys, ettei ollut ollenkaan ihmeellistä, että istuskelen siinä heidän lasikuistillaan teetä juomassa. Jutusteltiin niitä näitä ja selvisi, että hän oli tulossa puoli seitsemäksi pitämään joogatuntia. Toivotti minutkin moneen kertaan lämpimästi tervetulleeksi tunnille ja vaikka minulla oli hoito varattuna seitsemältä niin ei haittaa "lähdet sitten vain kesken pois".
Kuuden jälkeen kävin vaihtamassa ylleni verkkarit ja villasukat ja siirryin huoneeni vieressä sijainneeseen joogasaliin odottamaan joogatunnin alkua. En ollut ennemmin kokeillutkaan joogaa mutta ajattelin selviäväni, koska olen harrastanut pilatesta nelisen vuotta. Kun tunti alkoi, tuntuikin tosi kotoisalta. Ohjaaja selitti asanat? samalla, kun niitä tehtiin, joten pysyin hyvin kärryillä mitä pitää tehdä. Pilates on minulle rakas harrastus mutta täytyy sanoa, että tykkäsin joogassa sen hengellisestä puolesta. Pilates on ehkä kuitenkin enemmän vain fysiikkaa.

Kellon lyödessä seitsemän, jätin joogasalin ja siirryin jäsenkorjaajan käsittelyyn. Hoito aloitettiin jalkapohjien käsittelyllä hieroen ja painellen ja siitä siirtyen ylöspäin niskaan asti. Miten jalkapohjien painelu voikin ottaa niin kipeää. Myös pohkeista löytyi kiemurtelua aiheuttavia kipupisteitä. Entäs alaselkä ja kallonpohja. Hoito kesti kaksi tuntia, jonka jälkeen olo oli hyvin hyvin rentoutunut ja väsynytkin. Olin täysin valmis kaatumaan suorin jaloin sänkyyn. Kuppi yrttiteetä, hampaiden pesu ja minä jo kuorsasin.

Laitoin kellon herättämään ajoissa kuudelta, että saisin viettää rauhallisen aamun ja ehtisin pienelle aamukävelyllekin. Aamupala oli sovittu puoli kahdeksaksi (minulta oli etukäteen tiedusteltu, monelta haluaisin aamupalan). Oli aika ihana kävellä kuulaassa syysaamussa pitkin Frantsilan maita ja mennä sitten aamutoimien jälkeen aamupalalle, jota oli tultu tekemään ihan minua varten. Pöydällä tunnelmaa loi kynttilä. Tarjolla oli haudutettua puuroa, juustoa, kasviksia, yrttileipää, jugurttia, tuoretta puolukkahilloa, mysliä, teetä ja kahvia- ihan minua varten. Yrttivoikin oli pyöritelty jätskikauhalla palloiksi pieneen kauniiseen astiaan ja astiaa koristi krassin kukka - ihan minua varten.
Se luotto, että sain koko talon käyttööni. Ja se kaikki lämmin vieraanvaraisuus. Todellakin, olin niinkuin kotonani. Reilu 12 tunnin miniloma ja täydellinen irtiotto arjesta.

Ei ollut vaikea myöntyä, kun minua kutsuttiin tulemaan uudestaan ja ajan kanssa. Kyllä kiitos, minä ihan varmasti tulen.2 kommenttia: