tiistai 18. elokuuta 2015

Ruusupapu ja kehäkukkaKokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ruusupapua. Olin alkukesästä vähän skeptinen siementen itämisen suhteen. Alkuun näytti, että vain muutama lähtisi itämään. Varmasti kylmällä alkukesällä oli osansa asiaan. Yllätyksekseni siemenet taisivat lopulta itää melkein kaikki ja taimet ovat kesän mittaan kasvaneet komeaksi katseenkiinnittäjäksi kasvimaallani.

Eilen aamulla havahduin syksyyn. Mittari näytti aamulla vain plus viisi astetta. Tässähän pitää ihan tosissaan ruveta seuraamaan säätiedotuksia ja ilmoituksia hallanvaarasta. Olisi tavattoman harmillista, jos halla tässä vaiheessa veisi papusalkoni. Taidan heti tänään etsiä hallaharson ja kietoa komeuden ihan varmuuden vuoksi seuraavina öinä harson sisälle suojaan.

Olen aikaisempina vuosina viljellyt vain tavallisia vihreitä papuja. Jännittää, miltä nämä maistuu. Luin juuri, että ruusupavun kukintojakin voi käyttää salaattiin.

Viimeisessä kuvassa takanani olevassa kasvulaatikossa juhlii kehäkukka. Kehäkukan seassa kasvaa herneitä, salaattia ja auringonkukkaa. Myös perunoita ja retiisejä oli laatikossa mutta ne on jo syöty. En malttanut kesän mittaan perata laatikosta pois viime vuonna siementäneiden kehäkukkien taimia vaan annoin kasvaa ja nyt ne ovat vallaneet koko laatikon. Oikeastaan se ei edes haittaa. Herneet pärjäävät kehäkukan kanssa oikein hyvin ja perunoilla ei tietysti ollut mitään hätää. Salaatit söi etanat ja auringonkukat ovat niin voimakkaita, että jaksavat kasvaa kehäkukan yli.


-------------------------------------------------
scarf, skirt and knit / 2nd hand
Birgitta sandals / Lumi


-------------------------------------------------

Loin nahkani ja vaihdoin instagram-tunnuksekseni @raksanruusu. Ei vaan enää tuntunut @mekkokaapilta.


4 kommenttia:

  1. Kehäkukat on mahtavia! En ole itse vielä kokeillut, mutta ilmeisesti kehäkukan kukintoja voisi uuttaa öljyyn ja sitä käyttää iho-ongelmiin. Kehäkukkavoide on parasta atooppiseen ihottumaan, mikään ei auta kutiaviin läntteihin niinkuin kehäkukkavoide.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudessani äitini kuivatti kehäkukan kukintoja ja niistä keitettiin teetä. En kyllä enää yhtään muista miltä tee maistui mutta sitä ajattelin kokeilla.

      Poista