keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Josko sitä vielä osaisi kärrynpyörän

Kuka on sanonut, että kärrynpyöriä saa tehdä vain lapsena tai kuperkeikkoja? Miksi tämä helppo, edullinen ja kropalle niin hyvää tekevä liikuntamuoto loppuu kuin seinään, kun ihminen täyttää about 12?
Voi näköjään kulua parikymmentä vuotta ettei ole tehnyt kärrynpyörää tai kuperkeikkaa. Kun muutama kesä sitten kokeilin kuperkeikkaa nurmikolla, tuntui se ihan valtavan suurelta ponnistukselta. Tömähdin selälleni maahan, sattui ja ilmat tuli pihalle. Viime kesänä innostuin kokeilemaan kärrynpyörää, tuntui kuin kropasta olisi kuulunut niks ja naks ja noks, ei sattunut mutta kokemus oli ihan valtavasti voimaa vievä. Ihan hemmetin raskaita temppuja, kuinka kankea olenkaan.

Mutta tarviiko näin olla?

Eilen (kuvat yllä) päädyin vuoden jälkeen taas kokeilemaan kärrynpyörää. Viime vuotta ja sitä paria kärrynpyörää viisaampana, aloitin ihan varovasti. Se jo että käy käsien varassa tuntuu ihan joka paikassa kroppaa. En edes yrittänyt saada jalkoja suoraksi, tässä oli jo tarpeeksi. Veikkaan, että neljä vuotta pilatesta on opettanut kehonhallintaa siinä määrin, että kärrynpyörässä tarvittava keskikehonhallinta tulee jo onneksi itsestään ja sillä pystyn suojelemaan myös herkkää alaselkääni. Muutaman pyörähdyksen jälkeen pidin taukoa, sitten heitin takin veke ja uudestaan pyörähtelemään. Meni jo paremmin.

Se mikä kärrynpyörässä oli pahinta ei ollutkaan se itse suoritus vaan pelko. Pelko lähteä tekemään liikettä, että entä jos rikon itseni, venäytän selkäni tai olkapääni. Mutta kun sen pelon voittaa, tuntuu ihan mahtavalta. Kun itseään kuunnellen ja varovasti aloittaa, ei se olekaan yhtään vaarallista.


Koska olet viimeksi tehnyt kuperkeikan tai kärrynpyörän, entä seissyt käsillä? Olisko se niin hassua hankkia taas hyppynaru? Haasta kaverisi, puolisosi tai lapsesi vauhdittomaan pituushyppykisaan!4 kommenttia:

 1. "Ei käskyissä kielletä vanhoja ämmiä kiipeilemästä puissa!" sanoi Astrdi Lindgren ja siitä tuli minulle uusi elämänohje. Koskaan ei ole liian vanha kiipeilemään puissa tai opettelemaan kärrynpyörää. Itse aion aloittaa varovasti kuperkeikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä elämänohje. Kerro sitten kuinka kuperkeikka meni.

   Poista
 2. Kuperkeikkaa oon tehny viimeksi opiskeluaikana, siitäki jo aikaa siis, kärrynpyörää en ole ikinä osannut, tai edes uskaltanut kokeilla :P Mutta hienoo että joku osaa tai ainakin löytyy tahtoa opetella uudelleen, tsemiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti paikat kestää ja jossain vaiheessa uskaltaudun pyörähtämään vielä suorin jaloin. =)

   Poista