maanantai 16. maaliskuuta 2015

Mustaa kultaa - kompostointi

Omakotiasujan biojäte on asuinpaikkakunnallamme mahdollista hoitaa joko tilaamalla biojäteastia jätteenkuljetusyritykseltä tai sitten hankkia oma kompostori. Jos päätyy hankkimaan kompostorin, tulee siitä tehdä kuntaan kompostointi-ilmoitus.

Meille luonnollinen valinta oli kompostori, koska olemme innokkaita puutarhaharrastajia ja mikä parempaa ravinnetta puutarhaan kuin komposti. Tietysti tähän voi vielä lisätä taloudelliset edut, kun ei tarvitse maksaa biojäteastian tyhjäyksestä ja saa ilmaiseksi ravinteet puutarhaan. Ehkä se suurin tekijä valinnassa oli kuitenkin, että maalla kasvaneena, ei edes osaa ajatella mitään muuta vaihtoehtoa kuin kompostoida biojäte itse.

Päädyimme hankkimaan naapurissa asuvan veljeni perheen kanssa yhteisen Biolanin 220-kompostorin. Päätös hankkia yhteinen kompostori oli hyvä, koska kokemus on osoittanut, että yhden talouden biojätemassa ei välttämättä riitä pitämään yllä kompostorin toimintaa. Etenkin talviaikaan massa helposti jäähtyy ja jäätyy, jos jätettä ei kerry tasaisesti ja riittäviä määriä. Ensimmäiset talvet, kun vasta opettelimme kompostointia, olivat hankalia mutta viimeisinä vuosina olen joka vuosi saanut iloita, että kompostori on pysynyt plussalla kovistakin pakkasista huolimatta.Kompostorin tyhjennysväli on meillä ollut noin viisi viikkoa. Kun kompostori toimii oikein, sen lämpötilasta voi päätellä, koska se on aika tyhjentää. Lisäksi tällä tyhjennyskerralla oli kompostorin tyhjäys jo tarpeellistakin sen ollessa piripintaan täynnä. Kun kompostointivaihe on menossa, sen lämpötila pyörii n. 40-60 asteessa ja tyhjennysvaiheen lähestyessä se laskee pariinkymmeneen. Kesäkuumalla lämpötila saattaa nousta reilusti yli 60 asteen.


Kompostori tyhjätään sen alaosassa olevasta luukusta. Koska meillä kompostoria käytetään jatkuvasti täyttäen, sitä ei tyhjennetä kokonaan vaan vain valmiiksi kompostoitunut aines. Itse tyhjään kompostia sen verran, kun se lapiolla tyhjennettäessä painovoiman mukana putoaa eli en painele massaa ylhäältä alas. Tällöin kompostoriin myös jää sen tarvitsema pieneliöstö, joka tarvitaan että kompostori toimii. Lisäksi kompostoriin jäävä massa pitää yllä sen toiminnalle välttämättömän lämpötilan.

Tyhjäyksen jälkeen, romautan jäljelle jääneen massan lapiolla painelemalla ylhäältä kompostorin pohjalle. Taas on tilaa täyttää.


Laitamme keittiöissämme biojätteet suoraan muovisankoon emmekä käytä kaupasta saatavia biojätepusseja. En ole vielä keksinyt yhtään järkevää syytä, miksi niitä kotioloissa ja kotikompostoinnissa tarvittaisiin. Lisäksi kokemusperäisesti niiden on todettu vain haittaavan kompostin käyttöä ja toimintaa. Kun keittiön biojätesangon pesee joka tyhjennyskerralla niin se pysyy siistinä sekä hajuttomana.


Kompostorista massa viedään jatkokompostoriin. Meillä sellaisena toimii betoninen kaivonrengas ja kantena styroksilevy. Keväällä jatkokompostori tyhjätään omaan ja naapurin puutarhaan. Aivan kokonaisen talvikauden kompostimassaa jatkokompostorikaan ei vedä, joten sitä välityhjennetään puutarhaan myös syksyisin.Onnellinen kompostoija sunnuntaiaamuna ennen yhdeksää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti