tiistai 25. marraskuuta 2014

Heijastimet ihmiset, heijastimet!

Nyt kun on pimeää, märkää ja mustaa niin muistakaa ihmiset ne heijastimet.

Asumme katuvalojen ulottumattomissa siis kun on pimeää niin on niin pimeää, että kävellen ja pyörälläkin on hankala jopa vaarallista kulkea ilman lamppua. Vaikka silmä olisi jo tottunut pimeään, ei silti pysty hahmottamaan kunnolla tien ääriviivoja saati tienpinnan koloja ja töyssyjä. Saati sitten muita ilman valoja tiellä liikkuvia.Minulle kävi eräs aamu näin. Olin matkalla töihin ja ajoin katuvalotonta tienosuutta, satoi vettä, tie oli märkä ja sohjoinen ja oli pi-me-ää. Siitä huolimatta, että ajoin hiljaa ja autossa oli pitkät valot päällä, olin törmätä koiranulkoiluttajaan. Huomasin tyypin vasta niin lähellä, että pystyin erottamaan että hän oli kääntynyt hieman kyyryyn ja oli puoliksi selin autooni ehkä suojatakseen silmiään kirkkailta autonvaloilta ehkä suojatakseen kasvojaan tuulen kanssa vihmovalta vedeltä ehkä komensi koiraansa pysymään paikoillaan auton lähestyessä.

Mutta kuvitelkaa itse kuinka lähellä autoni keula oli miestä, kunnes hänet havaitsin. Jos pystyin melkein tuntemaan, mitä hän ajatteli säästä tai kirkkaista autonvaloista niin silloin ollaan jo tosi lähellä. Miehellä oli yllään musta takki ja tummat farkut, koira oli sellainen taskuunlaitettavan kokoinen. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta havaita parivaljakkoa aiemmin.

Jalka pois kaasulta, kevyt jarrutus ja väistöliike.

Väistäessäni harmittelin, että vitsit jos miehen päälle lensi kuraa ja sohjoa mutta samassa mieleeni tuli toinen ajatus. Mies saa olla kiitollinen omasta ja koiransa hengestä, viis päälle roiskuneesta ravasta. Ja vitsit miten itse säikähdin. Mitä jos tienpinta olisi ollut liukas.

Olen tyypin ennenkin nähnyt koiransa kanssa aamukävelyllä samaisessa kohdin ja ajattelin, että seuraavalla kerralla kun hänet kohtaan, pysäytän auton ja menen kertomaan, kuinka lähellä oli etten häntä teilannut ja suosittelen samalla jonkunlaisen valon tai heijastimen hankkimista aamuisia koiranulkoilutushetkiä varten.

Niinkuin usein todetaan, onnettomuudet tapahtuvat kotona ja kotipiirissä. Ehkä tämäkin mies ajatteli, että hän vain pikaisesti pissattaa koiransa ennen töihin lähtöä. Eihän siinä mitään vaaratilanteita voi syntyä. Luultavasti tämä mies ei ajatellut yhtään mitään, toimitti vain joka aamuisen askareensa.

Tämä tapahtui valaisemattomalla tienosuudella mutta kuten jokainen autoilija tietää, pimeimpään ja märimpään aikaan musta asfaltti syö suuren osan katuvalojen tehosta. Lisäksi auton laseihin roiskuu sohjoa ja suolavettä joka ennestään heikentää näkyvyyttä.

Näillä keleillä edes valaistu tie ei ole yksistään turva kevyenliikenteen kulkijalle vaan turvallisuutta lisäämään tarvitaan heijastimia ja valoja.2 kommenttia:

  1. Ota seuraavalla kerralla autoon mukaan ylimääräinen heijastin ja anna se sille ukkelille, jos vielä näet sen!!
    t. yks joka vie kans autoon pari mainosheijastinta :)

    VastaaPoista