sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Ensimmäinen adventti

Onko adventti sinulle vain sisustukseen mahdollisimman hyvin sopiva neljän kynttilän kynttelikkö vai onko se jotain tärkeämpää? Tiedätkö tai muistatko miksi adventtia vietetään?

Minulle adventti on tähän jouluun mennessä ollut vain se sisustukseen sopiva neljän kynttilän kynttelikkö enkä ole miettinyt adventin syvällisempää merkitystä enkä edes tiennyt miksi sitä vietetään. Onhan siitä varmasti opetettu koko peruskoulun ajan joka joulu ja sitäkin ennen jo seurakunnan päiväkerhossa. Vaan eipä minulle ole jäänyt mieleen kuin laulu Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Ensimmäinen adventti on tarkoittanut sitä, että voidaan kaivaa joulukoristeet kaapista, leipoa ensimmäiset piparit ja ryhtyä odottamaan joulupukkia.
Lainaus Suomen Ev.lut. kirkon sivuilta:

Adventti

Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.
Adventtiaika valmistaa meitä jouluun. Vanhastaan ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista on alkanut jouluaattoon asti ulottuva adventtipaasto. Tätä paastoa kutsutaan myös pieneksi paastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävästä suuresta paastosta.

Ensimmäinen adventtisunnuntai

Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi suosituimmista juhlapyhistä kirkossamme. Keskiajalta ulottuvan perinteen mukaisesti evankeliumina on palmusunnuntain aihepiiriin kuuluva kertomus Jeesuksesta, joka ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Näin adventti liittyy palmusunnuntain ja pääsiäisen tapahtumiin.
Meillä ensimmäisestä adventtisunnuntaista on aikojen saatossa tullut ilonjuhla, jonka liturginen väri on valkoinen. Siihen kuuluu erottamattomasti saksalaisen Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä Hoosianna-hymni, joka Suomessa esitettiin ensimmäisen kerran 1807. Hoosianna! -huudahdus on alunperin rukous "oi auta, pelasta!", mutta jo juutalaisessa traditiossa ennen Jeesusta siitä muodostui yleinen juhlahuuto ja riemunilmaus.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa, en käyttänyt ajatustakaan asialle, että olisin pohtinut tai etsinyt sitä täydellistä adventtikynttelikköä vaan yksinkertaisesti painoin neljä numeroa kaapista löytämiini kynttilöihin ja kynttilänjaloiksikin valikoitui se mitä minulla jo oli varastoissa. Ensimmäinen adventti on siis minulle edelleen lupaus kaivaa joulukoristeet kaapista ja leipoa ensimmäisen piparit mutta nyt myös olen vähän viisaampi ja tiedän perinteen, miksi sen ensimmäisen kynttilän sytytän.

Kulunut vuosi on kaiken kaikkiaan ollut elämässäni erityinen. Ei se, että olisi tapahtunut mitään suuria tai ehkä onkin mutta vain minun pääni sisällä.

Hyvää ensimmäistä adventtia ja iloista joulunodotusaikaa! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti