keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Perhosniitty


Tästä se lähtee niittyprojektimme neljäs kesä. Koska ruohonleikkaaminen on tympeintä mihin aikansa voi kesällä käyttää, päätimme kokeilla osalle tonttiamme niittyä. Ennen hommaan ryhtymistä, opiskelimme niityn perustamiseen ja hoitoon liittyviä asioita kirjallisuudesta ja netistä. Siemensekoituksen tilasimme Suomen Niittysiemen Oy:stä, valitsimme niittysekoitus-valikoimasta itsellemme perhosniityn.


Tonttimme on ollut peltoviljelykäytössä vielä kahdeksan vuotta sitten eli maaperä on erittäin ravinnepitoista. Niityn yksi perusedellytys on köyhä maaperä. Kahtena ensimmäisenä kesänä saimme nauttia vain muutamista siemensekoituksen kukkijoista muuten aluetta hallitsi ensimmäisenä kesänä villiheinä eli juolavehnä ja toisena peltosaunio, muita vahvoja haittakasveja olivat valvatit ja ohdakkeet. Ohdakkeita vastaan on taisteltu ihan käsin repimällä kasvit juurineen maasta ja osittain myrkyttämällä. Myös peltosauniot kitkettiin käsin pois. Sehän ei tietysti riitä, että rikkaruohot kitkee vaan ne myös pitää kerätä maalta pois, koska maatuessaan ne lisäävät maan ravinnepitoisuutta. Kahtena ensimmäisenä kesänä olikin tunne, ettei tässä ole mitään järkeä- nurtsiksi vaan koko alue.


Onneksi kuitenkin päätimme jatkaa valitsemallamme tiellä ja viime kesänä siemensekoituksen kasveista kukkikin jo 80%. Edelleen taistelemme maan voimaa, juolavehnää ja ohdakkeita vastaan mutta joka syksyinen niitto ja keväisin tehty haravointi on jo nyt köyhdyttänyt maata niin, että juolavehnä antaa hyvin tilaa niittykasveille.

Tällä hetkellä niityllä kukkivat käenkukka, päivänkakkara, puna-ailakki ja puna-apila. Puna-apila ei kuulunut siemenseokseen vaan nousee luontaisesti maaperästä. Muita luontaisia kukkijoita ovat niittyleinikki ja tädyke (en tiedä onko nurmi- vai peltotädyke vai ovatko nämä yksi ja sama). Kuvat on otettu pari päivää sitten, sen jälkeen on jo tapahtunut edistystä, päivänkakkarat ovat puhjenneet kukkaansa.

Niitty on helppohoitoisuutensa lisäksi siitä ihana vaihtoehto puutarhaan, että se kukkii koko kesän.

1 kommentti:

  1. Meillä tuo päivänkakkara on levinnyt jo kahteen kukkapenkkiin,kun kerran istutin sitä mättään kokeeksi.Mun mielestä Se on oikea kesäkukka ja Se vielä kestää maljakossakin kivan kauan. -tp

    VastaaPoista