keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Siemenet ja sormet multaan


Tuossa muutama päivä sitten, kun vielä tuntui enemmän kesältä kuin syksyltä, istutin siemenet kasvulaatikoihin. Kasvulaatikot ovat olleet meille sopiva ratkaisu ajamaan kasvimaan asiaa. Painavin syy laatikoiden valintaan oli varmaan se, että meillä on kaksi isoa koiraa, jotka ovat aina mukana kaikessa mitä teemme. Isot tassut ja hennot taimet eivät ole hyvä yhdistelmä. Laatikot on myös kätevämpi pitää siistinä rikkaruohoista kuin avomaa. Nimim. kokemusta on. Tontille olisi varmasti ollut tilaa tehdä isompikin kasvimaa mutta minulle riittää tälläinen pienempi. Tykkään pitää huolta ja perata kukkapenkkejä mutta isolle omalle kasvimaalle ei innostusta niin riitä. Lisäksi olen apuna vanhempieni kasvimaan perkaus- ja harvennushommissa ja nämä yhdessä riittävät minulle.


 
 
 

Pikkuhiljaa vuosien myötä sitä oppii valitsemaan hyötykasvit, joille riittää menekkiä kesällä ja joiden sadosta haluaa nauttia talvellakin. Samoin kokemuksen myötä tietää kuinka monta metriä mitäkin kasvia kylvää.

Papujen menekki meillä on valtavaa talvella ja siksi kylvänkin yksin sitä melkein kokonaisen laatikollisen. Pakastepinaattia tuli kannettua kaupan pakastealtaasta viime talvena niin paljon, että ajattelin tänä vuonna kokeilla sen kasvattamista itse. Herneitä pitää kylvää ihan vaan siitä syystä, että ne kuuluvat loppukesän herkkuihin ja ovat hauskaa ajanvietettä lapsille. Siemenien lisäksi istutin yhteen laatikoista kymmenisen purjon tainta. Pikkupätkä jäi vielä tilaa, sen aion täyttää persiljalla ja parilla rivillä kesäkukkasekoitusta.


 
Jos jotain huonoa kasvulaatikoissa on niin ne tarvitsevat enemmän säännöllistä kastelua. Aurinkoisen ja lämpimän sään jatkuessaa pitkään, pitää laatikot kastella päivittäin. Kuten kuvasta näkyy, kovin kuivaa maa oli tänä vuonna jo istutusvaiheessa. Fiksu kun olisi ollut laatikoiden perustamisvaiheessa, olisi ne vuorannut muovilla estämään veden haihtumista ilmaan ja imeytymistä puukehikkoon.

2 kommenttia:

 1. Palautetta kun halusit: tämä sun blogi on raikasta ja uutta luettavaa, jatka samaan malliin!!
  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kannustuksesta. Paljon on ideoita ja ajatuksia blogin kehittämiseen. Minä, joka olen aina harannut kaikkea teknistä kehitystä vastaan, olen jopa opiskellut vähän koodausta. Facebook-sivutkin suunnitteilla. Enää tarvitsisi aikaa kaiken toteuttamiseen.

   Poista